Χρήσιμες πληροφορίες
Εφημερίες Νοσοκομείων
Εφημερίες Φαρμακείων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτες Υγείας
Κατάλογος Υγείας

Get Adobe Flash player

Χορηγοί επικοινωνίας
  • http://www.entermedia.gr
  • http://www.kissradio.gr
  • http://www.1069.gr
  • http://www.patris.gr
  • http://www.studio19.gr
  • http://www.eleftheri-politia.gr
Share |

Αξονική Κολονοσκόπηση: Μια Νέα, Ανώδυνη Μέθοδος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί μείζον πρόβλημα νοσηρότητας και θνησιμότητας στις δυτικές κοινωνίες, καθώς είναι  το 3ο σε συχνότητα νεόπλασμα στις γυναίκες (μετά τον μαστό και τον πνεύμονα) και στους άνδρες (μετά τον προστάτη και πνεύμονα) και 2η αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσματα.

    Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος αυτός ξεκινά από προϋπάρχοντες καλοήθεις αδενωματώδεις πολύποδες  του τοιχώματος του παχέος εντέρου και  αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά, σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 10-15 ετών. Εάν αυτοί οι πολύποδες διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, η αφαίρεσή τους προλαμβάνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

    Η κολονοσκόπηση με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται σήμερα για τον εντοπισμό και συχνά την αφαίρεση των πολυπόδων. Ωστόσο, η εξέταση αυτή  μπορεί να είναι επώδυνη, απαιτεί νάρκωση και μπορεί να μην είναι αποδεκτή από ορισμένους ασθενείς, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της.

    Η εικονική κολονοσκόπηση, γνωστή και ως αξονική κολονοσκόπηση, είναι νέα, ταχέως εξελισσόμενη μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση, η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία αιχμής των σύγχρονων ελικοειδών πολυτομικών αξονικών τομογράφων, χρησιμοποιώντας την ανασύσταση εικόνων του παχέος εντέρου σε δύο και τρείς διαστάσεις. Με την κατάλληλη επεξεργασία των εικόνων σε ειδικά υπολογιστικά ιατρικά συστήματα, ο ειδικός ακτινολόγος είναι σε θέση να δει το εσωτερικό του εντέρου, με ευκρίνεια που συγκρίνεται με εκείνη της συμβατικής κολονοσκόπησης. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί επίσης με την ανάπτυξη προγραμμάτων αυτοματοποιημένης ανίχνευσης εντερικών πολυπόδων, που διευκολύνουν και καθιστούν πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα της εξέτασης.

    Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς εξετάσεως είναι ο πολύ καλός καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα χαμηλού υπολείμματος και λήψη καθαρτικών πριν την εξέταση. Κατά την εικονική  κολονοσκόπηση, χορηγείται αέρας από ένα λεπτό σωλήνα από το ορθό και στην συνέχεια λαμβάνονται εικόνες με τον αξονικό τομογράφο. Η διάρκεια της εξέτασης δεν υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά, δεν απαιτείται νάρκωση, και δεν χορηγούνται φάρμακα ενδοφλεβίως, έτσι ώστε να πλεονεκτεί σε σχέση με την ενδοσκοπική κολονοσκόπηση, την οποία όμως δεν αντικαθιστά, αντίθετα συμπληρώνει: Αν υπάρξει κάποιο εύρημα στην εικονική κολονοσκόπηση, η συμβατική κολονοσκόπηση επιτρέπει τη λήψη δείγματος για βιοψία ή και τη θεραπευτική εκτομή, ορισμένων από τις βλάβες.

   Συμπεράσματα από πολλές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η εικονική κολονοσκόπηση έχει αποτελέσματα απολύτως συγκρίσιμα με την συμβατική κολονοσκόπηση στην ανίχνευση πολυπόδων και άλλων βλαβών του παχέος εντέρου. Σε σημαντική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine το 2003, η εικονική κολονοσκόπηση ανίχνευσε πολύποδες με ακρίβεια 93%, συγκρίσιμη με αυτην της συμβατικής κολονοσκόπησης.

   Πλεονεκτήματα της εξέτασης έναντι της συμβατικής κολονοσκόπησης είναι η πολύ καλή ανοχή των εξεταζόμενων σε αυτήν, η ικανότητα να ‘βλέπει’ τμήματα του εντέρου που είναι στενωμένα (και όπου αδυνατεί να περάσει το κολονοσκόπιο). Επιπλέον πλεονέκτημα είναι η ταυτόχρονη απεικόνιση των οργάνων του σώματος με τον αξονικό τομογράφο και ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων.

   Τέλος, είναι σημαντικό ότι η εξέλιξη στην τεχνολογία των σύγχρονων πολυτομικών αξονικών τομογράφων έχει μειώσει εξαιρετικά την ακτινική επιβάρυνση του εξεταζόμενου, με αποτέλεσμα οι δόσεις να  είναι συγκρίσιμες με αυτές των απλών ακτινολογικών εξετάσεων του εντέρου (π.χ. βαριούχος υποκλυσμός).


Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης
Ακτινολόγος
Ηράκλειο Κρήτης
Καταχώρηση: 19-05-2011
 επιστροφή    κορυφή
Share |
Διαφημιζόμενοι
Αρχική Σελίδα | Ο Κατάλογος | Editorial | Άρθρα | Ιατρικά Συνέδρια | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία
www.24ygeia.gr On-line Κατάλογος Υγείας Κρήτης - Powered by Entermedia - Email: info@24ygeia.gr