Χρήσιμες πληροφορίες
Εφημερίες Νοσοκομείων
Εφημερίες Φαρμακείων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτες Υγείας
Κατάλογος Υγείας

Get Adobe Flash player

Χορηγοί επικοινωνίας
  • http://www.entermedia.gr
  • http://www.kissradio.gr
  • http://www.1069.gr
  • http://www.patris.gr
  • http://www.studio19.gr
  • http://www.eleftheri-politia.gr
Share |

Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι όρος που καλύπτει αρκετές παθήσεις της αυχενικής περιοχής. Ανατομικά, η  Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ) αποτελείται από επτά σπονδύλους που οι περισσότεροι συνδέονται μεταξύ τους με μεσοσπονδυλίους δίσκους, από οκτώ ζεύγη αυχενικών νεύρων τα οποία νευρώνουν τα άνω άκρα, και μύες που χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες: πρόσθια - οπίσθια και δύο πλάγιες.

Η αυχενική μοίρα είναι ο συνδετικός κρίκος  στην όλη κινητική αλυσίδα της φυσιολογικής κίνησης. Ελέγχει την κίνηση του κεφαλιού και επομένως την ικανότητα του ατόμου να κατευθύνει τα αισθητήρια όργανά του. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία ή κάποια ανατομική διαταραχή στην περιοχή του αυχένα, οι δραστηριότητες του ατόμου περιορίζονται σημαντικά, από τις καθιστικές μέχρι και τις έντονες αθλητικές.

Η ανατομική και λειτουργική συνάφεια των δομικών στοιχείων του αυχένα, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία συμπλέγματος συμπτωμάτων που δημιουργούν την κλινική οντότητα η οποία ορίζεται ως αυχενικό σύνδρομο.

Τα πιο συχνά κλινικά συμπτώματα που εκδηλώνονται, σε συνδυασμό ή μεμονωμένα, είναι:
1) Χρόνια ή υποτροπιάζουσα αυχεναλγία
2) Πόνος στη βάση του κρανίου στην περιοχή του ινιακού οστού, αυχενογενής κεφαλαλγία
3) Αυχενική μυελοπάθεια ή ριζαλγία
4) Διαταραχές ισορροπίας (αστάθεια - ζάλη - ίλιγγος)
5) Ανεπάρκεια σπονδυλοβασικής αρτηρίας

Στην αυχενική μοίρα παρουσιάζονται τα παρακάτω σύνδρομα μηχανικής αιτιολογίας:
1) Σύνδρομο κακής στάσης
2) Σύνδρομο μηχανικής αστάθειας
3) Αυχενική δισκοπάθεια-δισκοκήλη
4) Αυχενική δισκαρθροπάθεια
5) Αποφυσιακή οστεοαρθρίτιδα
6) Κεντρική στένωση στο νωτιαίο κανάλι
7) Πλάγια στένωση
8) Ανεπάρκεια σπονδυλοβασικού συστήματος
9) Σύνδρομο ινιο-ατλαντοαξονικού συμπλέγματος

Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση των παραπάνω μηχανικών συνδρόμων διαφέρει ανάλογα με τα αίτια που τα προκαλούν, την οξύτητα των συμπτωμάτων και την ανταπόκριση του ασθενούς στο εκάστοτε θεραπευτικό πλάνο που θα επιλεγεί.

Συμπτώματα και θεραπεία των συνδρόμων μηχανικής αιτιολογία
1) Στο σύνδρομο κακής στάσης ο ασθενής παρουσιάζει κόπωση και πόνο στον αυχένα και την άνω θωρακική μοίρα και στη βάση της κεφαλής. Συχνά υπάρχουν επώδυνα σημεία σε μύες του αυχένα με υπερβολική δραστηριότητα.
Η θεραπεία συνίσταται σε χρήση φυσικοθεραπευτικών μέσων για την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και τον μυϊκό σπασμό. Για μακροπρόθεσμη αποκατάσταση συνίσταται διόρθωση της στάσης του σώματος, μυϊκή ενδυνάμωση της περιοχής του αυχένα, μυϊκές διατάσεις βραχυμένων και επώδυνων μυών και εργονομική καθοδήγηση.
2) Στο σύνδρομο μηχανικής αστάθειας οι ασθενείς παρουσιάζουν ζαλάδες, αίσθηση αδυναμίας των μυών του αυχένα, μειωμένη αντίληψη της θέσης τους στο χώρο.
Η θεραπεία συνίσταται στη σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας με πρόγραμμα ασκήσεων, τόσο για τους μεγάλους επιφανειακούς μύες που δρουν στον αυχένα, όσο και για τους εν τω βάθει.
3) Σε αυχενική δισκοπάθεια-δισκοκήλη τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι έντονος πόνος στον αυχένα, περιορισμός της κίνησης του κεφαλιού, μυϊκός σπασμός και, αν υπάρχει πίεση σε νευρική ρίζα, πόνος στα άνω άκρα, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.
Η θεραπεία συνίσταται στη χρήση φυσικοθεραπευτικών μέσων για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, προσπάθεια αποσυμπίεσης της νευρικής ρίζας με ειδικές τεχνικές, προσπάθεια ιστικής αναπροσαρμογής του δίσκου, κινητοποίηση στον νευρικό ιστό και έλξη στην ΑΜΣΣ.
Στα υπόλοιπα σύνδρομα η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση έχει παρόμοια κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας καλό κλινικό έλεγχο και σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων που εκδηλώνει ο κάθε ασθενής.

Τα μηχανικά σύνδρομα της αυχενικής μοίρας αποτελούν ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα της κοινωνίας όπου ζούμε, και αυτό σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Γι’ αυτό, τροποποιώντας κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην πρόληψή τους.

Κάποιες βασικές οδηγίες που μπορούμε να δώσουμε είναι:
1) Διατήρηση σωστής στάσης (ιδιαίτερα στις ώρες του γραφείου).
2) Καλή εργονομική του εργασιακού χώρου.
3) Διαλείμματα από την παρατεταμένη στατική δραστηριότητα και κινήσεις αντίθετες από αυτές που συνήθως χρησιμοποιούμε.
4) Απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών του αυχένα.
5) Γενική κινητοποίηση του σώματος με άσκηση ή δραστηριότητα που ευχαριστεί και ταιριάζει στη ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου.


Καραταράκης Γιώργος
Φυσικοθεραπευτής
Ηράκλειο Κρήτης
Καταχώρηση: 19-05-2011
 επιστροφή    κορυφή
Share |
Διαφημιζόμενοι
Αρχική Σελίδα | Ο Κατάλογος | Editorial | Άρθρα | Ιατρικά Συνέδρια | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία
www.24ygeia.gr On-line Κατάλογος Υγείας Κρήτης - Powered by Entermedia - Email: info@24ygeia.gr