Χρήσιμες πληροφορίες
Εφημερίες Νοσοκομείων
Εφημερίες Φαρμακείων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτες Υγείας
Κατάλογος Υγείας

Get Adobe Flash player

Χορηγοί επικοινωνίας
  • http://www.entermedia.gr
  • http://www.kissradio.gr
  • http://www.1069.gr
  • http://www.patris.gr
  • http://www.studio19.gr
  • http://www.eleftheri-politia.gr
Share |

Η Εξάρτηση από τον Καπνό: Υπάρχει Λύση;

Το κάπνισμα θεωρείται από την παγκόσμια οργάνωση υγείας ως μία από τις πιο απειλητικές νόσους του 21ου αιώνα, καθώς αφορά περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ευθύνεται για τις  3 κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης για 10 έτη κατά μέσο όρο. To 1/3 όλων των καπνιστών θα πεθάνει πρόωρα από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τη χρήση του καπνού και πολλοί περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν μια ζωή γεμάτη προβλήματα, χωρίς ποιότητα και πιθανώς με αναπηρίες, εξαιτίας του καπνίσματος.

Μέσα στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται πάνω από 4500 χημικές ουσίες που επίσης βρίσκονται σε εντομοκτόνα, υγρά αναπτήρων, διαλυτικά χρωμάτων, καυσαέρια αυτοκινήτων, μπαταρίες κ.ά. Περισσότερες από 250 από αυτές τις ουσίες είναι τοξικές ή καρκινογόνες.

Υπεύθυνη ουσία για τον εθισμό στο κάπνισμα είναι η νικοτίνη, η οποία πληροί όλα τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα κριτήρια για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και είναι τόσο εθιστική όσο η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος ουσία και η χρήση τσιγάρων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη δεν φαίνεται να προσφέρει κανένα σημαντικό όφελος για την υγεία.
Ο μηχανισμός εξάρτησης από τη νικοτίνη έχει νευρο-βιολογική βάση. Η σύνδεση της νικοτίνης με συγκεκριμένους υποδοχείς στο κεντρικό νευρικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ουσιών που παράγουν αισθήματα επιβράβευσης και ικανοποίησης. Μια πτώση των επιπέδων της νικοτίνης συνεπάγεται συμπτώματα στέρησης και έντονη επιθυμία. Ο εθισμός εμμένει παρά την ύπαρξη επιθυμίας για διακοπή του καπνίσματος και ακόμη και μετά από επανειλημμένες προσπάθειες διακοπής. Οι κοινωνικές αντιλήψεις που σχετίζονται με το κάπνισμα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και ενίσχυση του εθισμού.    

Ο παθητικός καπνιστής και ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά, διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους. Εκτιμάται ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα  κατά 20-30%, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 25-30%, ενώ πιστεύεται ότι προκαλεί ή επιδεινώνει νοσήματα όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σε όλους τους καπνιστές και σε κάθε ιατρική επίσκεψη θα πρέπει να δίνονται συμβουλές και να παρέχεται βοήθεια, ανεξάρτητα από την επιθυμία τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την επιτυχία των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος και έχει αποδειχτεί πως η ένταση της υποστήριξης αυτής αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας.

Η φαρμακοθεραπεία για την εξάρτηση από τον καπνό αποτελείται από 3 μεγάλες κατηγορίες:
o υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, επιθέματα)
o αντικαταθλιπτικά (βουπροπιόνη, νορτριπτυλίνη)
o βαρενικλίνη

Η επιλογή του συγκεκριμένου φαρμάκου γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό και κατόπιν προσεκτικής εκτίμησης του ασθενή. Ο πνευμονολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που μπορεί, εκτός από βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, να διαπιστώσει και να αντιμετωπίσει πιθανές βλάβες των πνευμόνων από το κάπνισμα.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος αρχίζουν ήδη να φαίνονται από πολύ νωρίς (λίγα λεπτά μόλις μετά η πίεση και οι σφύξεις επανέρχονται στο φυσιολογικό, 48 ώρες μετά αρχίζουν να επανακτώνται η όσφρηση και η γεύση) και γίνονται πολύ σημαντικά όσο περνάει ο καιρός:
o 10 έτη μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 30-50% σε σχέση με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν.
o 15 έτη μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι ίδιος με αυτών που δεν κάπνισαν ποτέ.

Όλοι οι καπνιστές πρέπει να θυμούνται ότι:
o Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία νόσου και πρόωρου θανάτου μεταξύ αυτών που μπορούν να προβλεφθούν.
o H διακοπή σε οποιαδήποτε ηλικία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
o Όσο περισσότερη βοήθεια πάρει ένας καπνιστής τόσο πιθανότερο είναι να κόψει το κάπνισμα.
o Οι υποτροπές είναι συχνές γιατί είναι τέτοια η φύση του εθισμού, ωστόσο η αποτυχία στο παρελθόν δεν αποκλείει την επιτυχία στο μέλλον.
o Τα περισσότερα από τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης υποχωρούν μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδα


Εύη Αργιανά - Πλευράκη
Πνευμονολόγος
Ηράκλειο Κρήτης                                                                                              
Καταχώρηση: 19-05-2011
 επιστροφή    κορυφή
Share |
Διαφημιζόμενοι
Αρχική Σελίδα | Ο Κατάλογος | Editorial | Άρθρα | Ιατρικά Συνέδρια | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία
www.24ygeia.gr On-line Κατάλογος Υγείας Κρήτης - Powered by Entermedia - Email: info@24ygeia.gr