Χρήσιμες πληροφορίες
Εφημερίες Νοσοκομείων
Εφημερίες Φαρμακείων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτες Υγείας
Κατάλογος Υγείας

Get Adobe Flash player

Χορηγοί επικοινωνίας
  • http://www.entermedia.gr
  • http://www.kissradio.gr
  • http://www.1069.gr
  • http://www.patris.gr
  • http://www.studio19.gr
  • http://www.eleftheri-politia.gr
Share |

HPV και Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Ο HPV (Human Papilloma Virus) είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.  Η HPV λοίμωξη είναι πολύ συχνή με περίπου το 80% των γυναικών να προσβάλλονται από τον HPV μέχρι την ηλικία των 50. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό πριν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Οι πλέον των 100 διαφορετικών τύπων του HPV κατατάσσονται σε «υψηλού-» ή «χαμηλού-» κινδύνου (ΥΚ-HPV ή ΧΚ-HPV), ανάλογα με την ογκογονική τους δράση. ΧΚ-HPV μπορούν να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα και ήπιες τραχηλικές αλλοιώσεις. Ορισμένοι ΥΚ-HPV προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  Όταν μια ΥΚ-HPV λοίμωξη επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, παθολογικά κύτταρα μπορεί να δημιουργηθούν στον τράχηλο. Εάν αυτά δεν ανιχνευθούν και καταπολεμηθούν έγκαιρα μπορεί να εξελιχθούν σε διάστημα μερικών χρόνων σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με περίπου 30.000 νέα περιστατικά ετησίως στην Ευρώπη, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις ηλικίες 15 έως 44 χρόνων.

Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής αλλά και δερματικής επαφής με τη γεννητική περιοχή και μπορεί να « κρυφτεί » στα τραχηλικά κύτταρα για μήνες έως και χρόνια πριν ενεργοποιηθεί και προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Σε αυτό το διάστημα οι ΥΚ-HPV δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να έχει κάποιος HPV και να μην το γνωρίζει. Υπάρχουν δυο τεστ που μπορούν να προστατεύσουν από τον HPV: το τεστ Παπανικολάου (Pap τεστ) και το HPV-DNA τεστ. Τα δύο αυτά τεστ, συνδυαστικά, μπορούν με μεγάλη ακρίβεια πια να ανιχνεύσουν τον ιό και να συνεισφέρουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεών του.

Το Pap τεστ εξετάζει τη μορφολογία των τραχηλικών κυττάρων κάτω από μικροσκόπιο, με σκοπό τον εντοπισμό κυτταρικών αλλοιώσεων. Με το Pap τεστ ανιχνεύονται οι κυτταρικές αλλοιώσεις όταν αυτές έχουν ήδη  επέλθει.
Το HPV-DNA τεστ είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη και ευαίσθητη εξέταση, εντοπίζοντας πάνω από το 95% των HPV λοιμώξεων που σχετίζονται με τραχηλική νόσο ακόμα και πριν αυτές προκαλέσουν ορατές κυτταρικές αλλοιώσεις. Είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα και  να ταυτοποιήσει τον(-ους) HPV τύπο(-ους) που ευθύνεται για μία λοίμωξη, και κατ’επέκταση να προσδιορίσει την ύπαρξη χρόνιας παραμένουσας λοίμωξης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά κάθε γυναίκα. Επομένως όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεκινούν να κάνουν το Pap τεστ τρία χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μετά τα 21 έτη. Οι ειδικοί συνιστούν σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν έχουν ασαφή αποτελέσματα από το Pap τεστ ή έχουν παρουσιάσει κυτταρικές αλλοιώσεις,  να κάνουν στη συνέχεια την εξέταση HPV-DNA, ώστε να διευκρινισθεί η παρουσία ή όχι του ιού στον τράχηλό τους. Η γνώση τού αν έχει κανείς προσβληθεί από τον HPV, από ποιό(-ούς) συγκεκριμένο(-ους) τύπο(-ους) και για πόσο χρονικό διάστημα, προσδιορίζει τις πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και καθορίζει αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ή όχι.

Σήμερα διατίθενται δύο διαφορετικά προληπτικά εμβόλια έναντι του HPV, τα οποία μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη προ-καρκινικών βλαβών καθώς και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στην χώρα μας τα εμβόλια αυτά συνιστώνται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες μεταξύ 12 και 26 ετών.

Όταν το Pap και το HPV-DNA τεστ γίνονται ταυτόχρονα και σε τακτική βάση, η επιτυχία πρόβλεψης κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου είναι η καλύτερη δυνατή.

Η ανίχνευση ΥΚ-HPV δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Θα πληροφορήσει όμως έγκαιρα το γιατρό σας ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος και ότι χρειάζεστε στενότερη παρακολούθηση διότι… ο έγκαιρος και αξιόπιστος έλεγχος είναι ασπίδα προστασίας.


Εμμανουέλα Λιναρδάκη
Μοριακή Βιολόγος - Υπεύθυνη DNA-ANALYSIS
Ηράκλειο Κρήτης
Καταχώρηση: 19-05-2011
 επιστροφή    κορυφή
Share |
Διαφημιζόμενοι
Αρχική Σελίδα | Ο Κατάλογος | Editorial | Άρθρα | Ιατρικά Συνέδρια | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία
www.24ygeia.gr On-line Κατάλογος Υγείας Κρήτης - Powered by Entermedia - Email: info@24ygeia.gr