Χρήσιμες πληροφορίες
Εφημερίες Νοσοκομείων
Εφημερίες Φαρμακείων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτες Υγείας
Κατάλογος Υγείας

Get Adobe Flash player

Χορηγοί επικοινωνίας
  • http://www.entermedia.gr
  • http://www.kissradio.gr
  • http://www.1069.gr
  • http://www.patris.gr
  • http://www.studio19.gr
  • http://www.eleftheri-politia.gr
Share |

Χρόνια Νεφρική Νόσος "Μια σιωπηλή νόσος"

Οι νεφροί στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι δύο. Ο νεφρός αποτελεί ένα όργανο που έχει διπλή λειτουργία:
Α) Αποβάλλει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού ( Ουρία και κρεατινίνη) και χειρίζεται την ομοιοστασία, δηλαδή την ισορροπία  του άλατος, του νερού και των άλλων ιόντων και ιχνοστοιχείων του ανθρωπίνου σώματος, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το χλώριο, το κάλιο καθώς  και τα οξέα αυτού.
Β) Αποτελεί ενδοκρινικό όργανο, δηλαδή παράγει ορμόνες:
1. Την ερυθροποιητίνη, η οποία δρά στον μυελό των οστών και παράγονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλ. ρυθμίζει τον αιματοκρίτη
2. Την παραθορμόνη και την τελική μορφή της βιταμίνης D. Με τις ορμόνες αυτές, ρυθμίζει το ασβέστιο και τον φώσφορο του οργανισμού, καθώς και την δομή των οστών.


Η μείωση της λειτουργία των νεφρών, ονομάζεται, χρόνια νεφρική νόσος. Με τον ορισμό αυτό εννοούμε την μείωση της λειτουργίας των νεφρών σε διάφορο βαθμό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η σωστή διατήρηση της ομοιοστασίας του νερού, των ηλεκτρολυτών του οργανισμού, της ρύθμισης αποβολής οξέων και επαναρρόφησης βάσεως, της αποβολής των άχρηστων-τελικών προϊόντων αποδόμησης του μεταβολισμού, καθώς και της ορμονικής λειτουργίας των νεφρών (παραγωγή βιταμίνης-D, ερυθροποιητίνης).


Επίσης μπορεί να μην υπάρχει αυτή κάθε αυτή μείωση της νεφρικής λειτουργίας αλλά να υπάρχει :

1) Λειτουργική διαταραχή:
Α) Αποβολή πρωτείνης η ονομαζόμενη λευκωματουρία
Β) Αποβολή αίματος η ονομαζόμενη αιματουρία

2) Να υπάρχει δομική διαταραχή όπως αυτή φαίνεται σε ένα απλό υπερηχοτομογράφημα νεφρών.


Ανάλογα με την μείωση της λειτουργίας των νεφρών, ο οποίος μετράται με τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης η χρόνια νεφρική νόσος κατηγοριοποιείται σε πέντε στάδια:

Κατηγορία                        -                        Ρυθμός Σπειραματικής Διήθησης
Στάδιο                                                       >90ml/min, αλλά με νεφρική βλάβη
Στάδιο ΙΙ                                                    89-60ml/min
Στάδιο III                                                   59-30ml/min
Στάδιο ΙV                                                   29-15ml/min
Στάδιο V                                                    <15ml/min

Το τελευταίο στάδιο ονομάζεται χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι ασθενείς στο στάδιο αυτό χρειάζονται υποστήριξη της νεφρικής τους λειτουργίας.


Μια ιδιαιτερότητα της χρόνιας νεφρικής νόσου, είναι το γεγονός ότι πολλές φορές διαλάθει χωρίς συμπτώματα, ή αν υπάρχουν είναι αμβληχρά και δεν προσανατολίζουν τον πολίτη  να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Τέτοια συμπτώματα, μπορεί να είναι αδυναμία, εύκολή κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, οίδημα ( πρήξιμο), στα κάτω άκρα, κνησμός, ούρα που αφρίζουν, αιματουρία.  Ως εκ τούτου πολλές φορές, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι στα πλαίσια ενός απλού ιατρικού ελέγχου με την διαταραχή-έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, δηλαδή την αύξηση της ουρίας ή και της κρεατινίνης, ή την αποβολή λευκώματος με τα ούρα, με φυσιολογική ή αυξημένη τιμή ουρίας και κρεατινίνης.


Τα συνηθέστερα αίτια χρόνιας νεφρική νόσου είναι:
-Σακχαρώδης Διαβήτης
-Αρτηριακή Υπέρταση
-Σπειραματονεφρίτιδες
-Συγγενή νοσήματα ( πολυκυστική νόσος νεφρών, σύνδρομο Alport, νόσος λεπτών μεμβρανών)
-Συγγενείς διαμαρτίες της διάπλασης (Μονόνεφρος, πεταλοειδής νεφρός), ή επίκτητη απώλεια νεφρού.
-Διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (χρόνια απόφραξη)


Η πρόληψη της χρόνιας  νεφρικής νόσου περιλαμβάνει:
- Αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου:( μεγάλη ηλικία, μικρό βάρος κατά την γέννηση, οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου).
- Αναγνώριση των παραγόντων έναρξης: ( σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυτοάνοσα νοσήματα, λιθίαση ουροποιητικού, πολυκυστική νόσος, συγγενείς διαμαρτίες της διάπλασης).


Η θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου περιλαμβάνει:
- Αναγνώριση και αναστολή εάν δύναται των παραγόντων εξέλιξης: ( έλεγχος επιπέδων σακχάρου, αρτηριακής πιέσεως, λευκωματουρίας, χοληστερίνης, παχυσαρκία, ειδική θεραπεία έναντι σπειραματικών ή σωληναροδιάμεσων νοσημάτων, ).
-Θεραπεία των ίδιων των επιπλοκών της νεφρικής νόσου ( αρτηριακή υπέρταση, λευκωματουρία, αναιμία, οστική νόσος, διαταραχή της θρέψης
-Φαρμακευτική: Ανάλογα το γενεσιουργό αίτιο, αλλά και για τις προαναφερθείσες επιπλοκές της νεφρικής νόσου.
-Θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας: Προκειμένου για χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση είναι οι κάτωθι:


-Αιμοκάθαρση:
Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία κάθαρσης του αίματος του από τις άχρηστες μεταβολικά ουσίες μέσω ειδικού μηχανήματος αιμοκάθαρσης, συνήθως τρείς φορές την εβδομάδα και στην συνέχεια τροποποιείται ανάλογα τον ασθενή ο τρόπος και η διάρκεια της αιμοκάθαρσης ανάλογα τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα και τις συνήθειες του τρόπου ζωή του.

- Περιτοναϊκή κάθαρση:
Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία κάθαρσης από τις άχρηστες μεταβολικά ουσίες μέσω ειδικών διαλυμάτων που εισέρχονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα, καθημερινά.

Νεφρική μεταμόσχευση:
Ο ασθενής δέχεται ένα νεφρικό μόσχευμα. Το εν λόγω μόσχευμα μπορεί να προέρχεται από ζώντα ή πτωματικό δότη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να συνεχίσει αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Είναι επιβεβλημένη όμως η συνεχής χορήγηση φαρμάκων (τα λεγόμενα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), προκειμένου να αποτραπεί η απόρριψη του νεφρικού μοσχεύματος από τον οργανισμό.

Νικόλαος Γ. Τζενάκης
Ιατρός Νεφρολόγος
Ιατρός κέντρου αιμοκάθαρσης ΄΄ Μεσόγειος΄΄
Ηράκλειο Κρήτης
Καταχώρηση: 24-01-2011
 επιστροφή    κορυφή
Share |
Διαφημιζόμενοι
Αρχική Σελίδα | Ο Κατάλογος | Editorial | Άρθρα | Ιατρικά Συνέδρια | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία
www.24ygeia.gr On-line Κατάλογος Υγείας Κρήτης - Powered by Entermedia - Email: info@24ygeia.gr